| CAT | ESP | ENG |
Perseguits i salvats
3.2. Seminari de París (22-23 de setembre de 2013)

Els dies 22 i 23 de setembre de 2013 va tenir lloc a París el segon seminari organitzat en el marc del projecte “Perseguits i salvats. La fugida a través dels Pirineus de refugiats jueus i aliats durant la Segona Guerra Mundial”.

Després del seminari realitzat a Sort el mes de juliol, la segona activitat programada va ser un viatge de formació per conèixer l’experiència i la trajectòria d’un dels socis internacionals del projecte: el Memorial de la Shoah de París.

El programa va incloure la visita a una seu nova del Memorial de la Shoah, a Drancy. Aquest edifici, inaugurat el 2012, es troba en un lloc que l’any 1942 funcionava com a camp de concentració. Des d’allà, els interns eren deportats a camps d’extermini.

Finalment, també es va visitar el Museu d’Art i Història del Judaisme, que des de 1998 treballa per donar a conèixer la història de la comunitat jueva francesa i preserva les col·leccions, arxius i fons documentals rebuts d’algunes famílies jueves. També s’encarreguen de difondre les diferents expressions artístiques relacionades amb la cultura jueva.

El programa de les jornades, realitzat en col·laboració amb el Memorial de la Shoah, soci del projecte, i centrat en el tema de com transmetre la història de l’Holocaust, va ser el següent:

Dilluns, 23 de setembre

09:00 h. Benvinguda al Memorial de la Shoah

09:30 h. Visita al Memorial de l’Holocaust, a càrrec d’Alban Perrin, formador del Memorial de la Shoah i professor de  l’Institut d'Etudes Politiques de Bordeus

11 h. Descans

11:15 h. Com ensenyar la història de l’Holocaust?, a càrrec de Christopher Tarricone, professor d’història i geografia

13:00 h. Dinar

14:30 h. Presentació de les activitats educatives del Memorial de la Shoah, a càrrec de Claude Singer i Marini Bambi

15:30 h. Pausa

15:45 h. Presentació dels arxius de la Memòria de l’Holocaust, a càrrec de Karen Taieb, directora dels arxius del Memorial de la Shoah

 

Dimarts, 24 de setembre

09:00 h. Memorial de la Shoah, Com ensenyar l’Holocaust als nens? Presentació de la pàgina web "L’àtic de la Sarah", a càrrec de Barbara Mellul, educadora al Memorial de la Shoah o Adeline Salmon, assessora educativa al Memorial de la Shoah

11:00 h. Visita guiada a MAHJ, a càrrec de Philippe Boukara, educador del Memorial de la Shoah

13:00 h. Dinar

14:30 h. Sortida amb autobús cap a Drancy

15:30 h. Visita a l’antic camp de concentració de Drancy, a càrrec d’Alban Perrin

16:30 h. Visita lliure a l’exposició permanent del Memorial a Drancy

17:30 h. Sortida cap a l’aeroport de Roissy-Charles de Gaulle amb autobús

 

El viatge va oferir als assistents la possibilitat de conèixer les activitats realitzades pel Memorial de la Shoah, un dels socis del projecte especialitzat en la formació en temes relatius a la Shoah.

Les diferents sessions i visites van permetre conèixer de prop els escenaris d’alguns dels episodis més durs de la persecució dels jueus durant la Segona Guerra Mundial a la ciutat de París. La visita al Memorial nou de Drancy va despertar un gran interès.